Ana içeriğe atla

Kamu Çalışanlarına Yeni Dijital Güvenlik Önlemleri Geliyor


Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından kamu sektöründe çalışanlarla ilgili yeni bir rehber hazırlandı. Bu rehber ile dijitalleşme adı altında kamu kurum ve kuruluşlarında alınacak olan yeni tedbirler ele alınıyor. 

Geçen günlerde sizlerle paylaştığım, "Kamu Çalışmalarında "Whatsapp ve Telegram Kullanımı Yasaklandı" başlıklı yazımda yeni bir düzenleme ilgili kısa bir bilgi paylaşımında bulunmuştum. Yapılan yeni düzenlemeler ile birlikte kamu çalışanları konuşma ve her türlü veri aktarımı durumunda yabancı kaynaklı iletişim uygulamalarını kullanmayacakları hakkında bilgilendirme yapmıştım. Tabi bundan sonrasında yayınlanan rehber ile kamu kurumlarında dijital işlemlerde yer alacak düzenlemeler bunun sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yayınlanan "Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi" kapsamında, kamu kurumlarında uygulanacak olan kısıtlamalar ve alınacak olan tedbirlerden bahsedildi. Bende az çok bu rehber hakkındaki detayları sizlere aktarayım istedim. 

Sadece Belirli Uygulamalar Yüklenebilecek

Rehberde yer alan bilgilere göre kamu çalışanları tarafından kullanılan bilgisayarlarda sadece belirli uygulamalar kullanılabilecek. İlerleyen günlerde oluşturulacak olan "beyaz liste" sayesinde kurumun kullandığı uygulama ve programlar haricinde cihazlara herhangi bir şey yüklenemeyecek. Benzer bir liste internet erişimi için de uygulanacak. Sadece belirli internet sitelerine erişim sağlanacak.

Kamu kuruluşlarında sıklıkla kullanılan kurum içi telefon bağlantılarında da ayrıca güvenlik önemleri alınacak. Rehberde yer alan bilgilere göre bu telefonlar için özel bir güvenlik duvarı oluşturulacak. Ayrıca kritik değer taşıyan cihazlara artık depolama aygıtları kısıtlaması getirilecek. Cihazlara herhangi bir sanal depolama donanımı takıldığında sistem uyarı verecek ve bu uyarılar daha sonra log kayıtlarında görüntülenebilecek. 

Rehberde yer alan bilgilere göre kamu kuruluşlarında kişisel kullanıma ayrılmış olan cihazlar için de ekstra güvenlik tedbirleri alınacak. Bu bilgisayarlara erişim sadece yetkili kişiler tarafından sağlanabilecek. Cihazlar dönemsel olarak testlere sokulacak ve güvenlik duvarları test edilecek. 

Pandemi süreci boyunca popüler hale gelen video konferans uygulamaları konusunda da bazı kısıtlamalar söz konusu olacak. Bu uygulamaların kullanımı sadece kurum içi ile sınırlı kalacak. Ayrıca video konferans uygulamaları konusunda da seçici davranılacak. Kullanılacak olan uygulamaların açık kaynak kodlu olmasına özen gösterilecek. 

Kamu kuruluşlarında kişisel olarak kullanılan akıllı telefonlarında da bazı güvenlik tedbirleri alınacak. Bilindiği üzere birçok kişi telefonlarına Root veya JailBreak tarzı kırılmış yazılımlar yüklüyor. Yazılımların bu şekilde kırılarak yüklendiği telefonlar kamu çalışanları tarafından artık kullanılamayacak. Çünkü kamu içi iletişimi sağlamak için geliştirilmiş özel iletişim yazılımları, kırılmış olan bu işletim sistemlerinde kullanılamayacak. İçerisinde kamu verileri içeren bir cihazın arızalanması durumunda, cihazın içerisinde yer alan bilgilerin tamamen silinmesi sağlanacak. Eğer silme işlemi sağlanamıyorsa, cihaz tamamen imha edilecek. 

Bazı kamu kurumlarında özel olarak yazılımlar kullanılmakta. Bu özel yazılımlara, kamu çalışanları gerektiği zaman evdeki kişisel bilgisayarından dahi erişim sağlayabiliyordu. Ancak yeni yapılan düzenleme ile birlikte bu durum ortadan kaldırılacak. Artık kamu tarafından kullanılan bu özel yazılımlar sadece envantere dahil olan cihazlar tarafından kullanılabilecek. Ayrıca envanterde bulunan cihazların herhangi bir şekilde çalınması durumuna karşı disk şifreleme sistemleri kullanılacak. 

Kamu kurumlarını hedef alan siber saldırıları önlemek ve karşılamak adına devlet tarafından özel bir siber savunma ekibi oluşturulacak. Bu ekip, kamu kuruluşlarına yapılacak olan saldırılara anlık olarak müdahale etmek ve bu saldırıların tekrarlanmaması için tedbirler almak gibi amaçlara sahip olacak. 

Göründüğü üzere yayınlanmış olan rehber ile birlikte kağıt üzerinde oldukça güzel tedbirler alınmış gibi görünüyor. Ancak bu tedbirler uygulama kısmında nasıl olacak hep beraber göreceğiz. Umarım etkili bir şekilde geliştirmeler yapılır ve teknoloji alanında yapılacak olan bu geliştirmeler için oldukça güzel bir şekilde istihdamlar sağlanır. 🙏

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

WeChat Pay Nedir? Artık Türkiye'de Kullanılabilecek

İlerleyen sanal dünya ile birlikte artık ödemelerimizde sanallaşma yolunda. Dünyanın en popüler sanal ödeme yöntemleri arasında yer alan "WeChat Pay" artık Türkiye'de kullanılabilecek. İlk olarak İstanbul Havalimanı'nda kullanılabilecek olan servisin detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. Sanal ödeme sistemleri tüm dünyada gün geçtikçe yaygınlaşmaya başladı. Bu ödeme sistemleri sadece Avrupa'da değil aynı zamanda Asya ülkelerinde de oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak ülkemizde bu ödeme sistemlerinin örneklerini görmek şuan için pek mümkün değil. 😕 Durum böyle olunca dünya çapında sıklıkla kullanılan sistemler için Türkiye çok güzel bir pazar haline geliyor. Bu pazarı WeChat ilk değerlendirmek isteyenlerden gibi görünüyor.

Windows 10'da Microsoft Defender "Kayıt Defteri" ile Kapatılmayacak

Windows 10 kullanıcıları, artık Microsoft Defender uygulamasını "Kayıf Defteri" üzerinden kapatamayacaklar. Ancak bu güvenlik yazılımını kullanmak istemeyen ve kapatmak isteyen kullanıcılar için yine de bir çözüm mevcut.  Windows Defender, 2012 yılında Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarları güvenlik açısından korumayı amaçlayan bir programdır. Windows Defender (diğer adıyla Microsoft Defender) bilgisayarlara ön yüklü olarak gelmektedir. Ayrıca kullanıcılar ekstra bir lisans ücreti ödemeden ücretsiz bir şekilde bu programdan faydalanabilmektedir. 

Akıllı Telefonları Nasıl Dezenfekte Etmeliyiz? Samsung Rehberi

Akıllı Telefonlar Nasıl Dezenfekte Edilir? Korona virüsten korunmak amacıyla birçok önlemin alındığı şu günlerde akıllı telefonların dezenfekte edilmesi de oldukça önem arz ediyor. Bu konudaki hassasiyeti fark eden Samsung, akıllı telefonların nasıl temizlenmesi gerektiğiyle ilgili basit ama etkili bir rehber hazırladı. Korona salgınının olduğu şu günlerde, virüse hayatımızın her alanında karşılaşabiliyoruz. İnsanlar bu anlamda artık birçok önlem alıyor ve bu önleleri yaşantılarının bir parçası haline getiriyor. Özellikle el ve kıyafet hijyeni konusunda neredeyse herkes büyük bir hassasiyet gösterir oldu. Ancak gözden kaçırdığımız bazı alanlar elbette oluyor. Bu alanlardan bir tanesi de çoğu zaman akıllı telefonlar oluyor.