Ana içeriğe atla

Kamu Çalışmalarında WhatsApp ve Telegram Kullanımları Yasaklandı


Yeni alınan karara göre, popüler anlık mesajlaşma uygulamaları olan WhatsApp ve Telegram gibi uygulamalar, kamu çalışmalarında iş için kullanılamayacak.

TBMM gündeminde bir süredir sosyal medya konusunda yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışılıyordu. Hatta dün yazdığımız "MHP'den VPN Yasağı Çıkışması" başlıklı yazımda bu konuya da biraz değinmiştim. Bugün sabah saatlerinde TBMM tarafından "Sosyal Medya Düzenlemesi" adı altında alınan kararların kanunlaştırıldığını gördük.

Sosyal Medya Düzenlemesi Yasalaştı

TBMM tarafından alınan bu kararın detaylarında Facebook, Twitter vb. sosyal medya alanında hizmet veren şirketlerin ülke genelinde temsilci bulundurması ve iletişimin çok daha kolay bir şekilde sağlanması hedeflendi. Aynı zamanda Türk kullanıcıların datalarının ülkemizde bulunması gibi bir madde de internet üzerinden söyleniyor ancak bu konuda tam olarak bilgi sahibi değilim açıkçası. 🤔 Bu kurallara uymayan şirketler 2 aşamalı olarak artan bir para cezası ve sonrasında yasaklanmaya kadar gidecek olan bant kısıtlaması ile karşı karşıya kalacaklar. Tabi bu maddelere ek olarak bazı kararların alındığını da söyleyelim. Bu kararlardan en çok dikkat çekeni de kamu çalışanları ve anlık mesajlaşma uygulamaları tarafında oldu.

Kamu Çalışmalarında Yabancı Kökenli Anlık Mesajlaşma Uygulamaları Kullanılamayacak

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, artık kamu çalışmalarında iş için yabancı kaynaklı olan WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları kullanılamayacak. Bu düzenleme ile birlikte kamu kurumlarının bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Bu yasa ile birlikte kamu çalışanlarına yönelik yayınlanan "Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi" altında yabancı kökenli iletişim uygulamaları yerine yerli uygulamaların kullanılması gerektiği belirtildi.

Kamu Çalışanlarının Özel Hayatlarına Bir Kısıtlama Getirilmedi

Yapılan düzenleme ile birlikte sadece kamu çalışmalarında ve resmi işler için bu tarz uygulamaların kısıtlandığının altı çizildi. Kamu çalışanları özel hayatlarında yine WhatsApp ve Telegram gibi uygulamaları istedikleri gibi kullanabilecekler.

Daha önceden kamu çalışanlarının kendi aralarında iletişim kurmaları için geliştirilmeye başlanan PttMessenger, tekrardan gündeme gelebilir. Aynı zamanda diğer yerli anlık mesajlaşma uygulamaları da bu süreç içerisinde kendilerini geliştirerek bir atılım yapabilirler. Konuyu yakından takip edip, sizlere bu konuyla ilgili bilgiler aktarmaya devam edeceğim. 👍 Sizin bu konu hakkındaki görüşünüz nedir?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

WeChat Pay Nedir? Artık Türkiye'de Kullanılabilecek

İlerleyen sanal dünya ile birlikte artık ödemelerimizde sanallaşma yolunda. Dünyanın en popüler sanal ödeme yöntemleri arasında yer alan "WeChat Pay" artık Türkiye'de kullanılabilecek. İlk olarak İstanbul Havalimanı'nda kullanılabilecek olan servisin detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. Sanal ödeme sistemleri tüm dünyada gün geçtikçe yaygınlaşmaya başladı. Bu ödeme sistemleri sadece Avrupa'da değil aynı zamanda Asya ülkelerinde de oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak ülkemizde bu ödeme sistemlerinin örneklerini görmek şuan için pek mümkün değil. 😕 Durum böyle olunca dünya çapında sıklıkla kullanılan sistemler için Türkiye çok güzel bir pazar haline geliyor. Bu pazarı WeChat ilk değerlendirmek isteyenlerden gibi görünüyor.

Windows 10'da Microsoft Defender "Kayıt Defteri" ile Kapatılmayacak

Windows 10 kullanıcıları, artık Microsoft Defender uygulamasını "Kayıf Defteri" üzerinden kapatamayacaklar. Ancak bu güvenlik yazılımını kullanmak istemeyen ve kapatmak isteyen kullanıcılar için yine de bir çözüm mevcut.  Windows Defender, 2012 yılında Microsoft tarafından geliştirilen ve Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarları güvenlik açısından korumayı amaçlayan bir programdır. Windows Defender (diğer adıyla Microsoft Defender) bilgisayarlara ön yüklü olarak gelmektedir. Ayrıca kullanıcılar ekstra bir lisans ücreti ödemeden ücretsiz bir şekilde bu programdan faydalanabilmektedir. 

Akıllı Telefonları Nasıl Dezenfekte Etmeliyiz? Samsung Rehberi

Akıllı Telefonlar Nasıl Dezenfekte Edilir? Korona virüsten korunmak amacıyla birçok önlemin alındığı şu günlerde akıllı telefonların dezenfekte edilmesi de oldukça önem arz ediyor. Bu konudaki hassasiyeti fark eden Samsung, akıllı telefonların nasıl temizlenmesi gerektiğiyle ilgili basit ama etkili bir rehber hazırladı. Korona salgınının olduğu şu günlerde, virüse hayatımızın her alanında karşılaşabiliyoruz. İnsanlar bu anlamda artık birçok önlem alıyor ve bu önleleri yaşantılarının bir parçası haline getiriyor. Özellikle el ve kıyafet hijyeni konusunda neredeyse herkes büyük bir hassasiyet gösterir oldu. Ancak gözden kaçırdığımız bazı alanlar elbette oluyor. Bu alanlardan bir tanesi de çoğu zaman akıllı telefonlar oluyor.