Yeni alınan karara göre, popüler anlık mesajlaşma uygulamaları olan WhatsApp ve Telegram gibi uygulamalar, kamu çalışmalarında iş için kullanılamayacak.
TBMM gündeminde bir süredir sosyal medya konusunda yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışılıyordu. Hatta dün yazdığımız "MHP'den VPN Yasağı Çıkışması" başlıklı yazımda bu konuya da biraz değinmiştim. Bugün sabah saatlerinde TBMM tarafından "Sosyal Medya Düzenlemesi" adı altında alınan kararların kanunlaştırıldığını gördük.
Sosyal Medya Düzenlemesi Yasalaştı
TBMM tarafından alınan bu kararın detaylarında Facebook, Twitter vb. sosyal medya alanında hizmet veren şirketlerin ülke genelinde temsilci bulundurması ve iletişimin çok daha kolay bir şekilde sağlanması hedeflendi. Aynı zamanda Türk kullanıcıların datalarının ülkemizde bulunması gibi bir madde de internet üzerinden söyleniyor ancak bu konuda tam olarak bilgi sahibi değilim açıkçası. 🤔
Bu kurallara uymayan şirketler 2 aşamalı olarak artan bir para cezası ve sonrasında yasaklanmaya kadar gidecek olan bant kısıtlaması ile karşı karşıya kalacaklar. Tabi bu maddelere ek olarak bazı kararların alındığını da söyleyelim. Bu kararlardan en çok dikkat çekeni de kamu çalışanları ve anlık mesajlaşma uygulamaları tarafında oldu.
Kamu Çalışmalarında Yabancı Kökenli Anlık Mesajlaşma Uygulamaları Kullanılamayacak
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, artık kamu çalışmalarında iş için yabancı kaynaklı olan WhatsApp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları kullanılamayacak. Bu düzenleme ile birlikte kamu kurumlarının bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin en aza indirilmesi hedefleniyor.
Bu yasa ile birlikte kamu çalışanlarına yönelik yayınlanan "Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi" altında yabancı kökenli iletişim uygulamaları yerine yerli uygulamaların kullanılması gerektiği belirtildi.
Kamu Çalışanlarının Özel Hayatlarına Bir Kısıtlama Getirilmedi
Yapılan düzenleme ile birlikte sadece kamu çalışmalarında ve resmi işler için bu tarz uygulamaların kısıtlandığının altı çizildi. Kamu çalışanları özel hayatlarında yine WhatsApp ve Telegram gibi uygulamaları istedikleri gibi kullanabilecekler.
Daha önceden kamu çalışanlarının kendi aralarında iletişim kurmaları için geliştirilmeye başlanan PttMessenger, tekrardan gündeme gelebilir. Aynı zamanda diğer yerli anlık mesajlaşma uygulamaları da bu süreç içerisinde kendilerini geliştirerek bir atılım yapabilirler. Konuyu yakından takip edip, sizlere bu konuyla ilgili bilgiler aktarmaya devam edeceğim. 👍 Sizin bu konu hakkındaki görüşünüz nedir?
Yorumlar
Yorum Gönder