Korona virüsü tüm dünyada hızlı bir şekilde yayılırken, geçtiğimiz günlerde yeni bir belirti olabileceği yönünde bazı iddialar ortaya çıktı. Bu iddialara göre COVID-19 hastalarının büyük bir çoğunluğunda deri rahatsızlıkları da ortaya çıkıyordu.
Korona virüsü dünya üzerinde milyonlarca insana bulaşmış ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu. Dünya genelinde pandemi ilan edilmesine sebep olan bu virüs hakkında yapılan araştırmalar ise hız kesmeden devam etmekte.
Korona virüsüne yönelik hızlı bir şekilde çalışma yürüten ülkelerden bir tanesi de Türkiye'dir. Bilindiği üzere ülkemizde çok saygın tıpçılar mevcut ve tıp alanında gerçekten diğer ülkeler ile kıyaslanabilecek seviyede olduğumuzu söyleyebilirim. Virüs hakkındaki bir araştırma ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden geldi. Fakültede tedavi gören 210 COVID-19 hastası üzerinde bazı çalışmalar yürütüldü ve bu çalışmalar dünya geneli bazı dergilerde yayınlandı.
COVID-19 Hastalarındaki Deri Döküntüsü
Çalışmayı gerçekleştiren ekip; özellikle yüksek ateş, şiddetli öksürük ve akciğer rahatsızlıklarının olmadığı durumlarda sadece kaşıntı, kızarıklık ile seyreden cilt rahatsızlıklarının COVID-19'u işaret etmeyeceğini belirtti. Ekip hastane üzerinde tedavi gören 210 hastanın 52'sinde cilt rahatsızlıkları görüldüğünün de altını çizdi.
Dünya genelindeki pandemi sürecinde birçok insandan deri döküntüleri ve cilt rahatsızlıkları ile ilgili bildirimler alındığı görülmüştü. Hatta hastlığın ilk bulgularından bir tanesinin cilt rahatsızlıkları olabileceği dahi iddia edildi. Ancak Cerrahpaşa tarafından yürütülen çalışma ile durumun böyle olmadığı anlaşıldı. Sadece cilt rahatsızlıkları tek başına korona virüsüne yakalndığınızın göstergesi değildir. Ancak bu cilt rahatsızlıklarının yanına yüksek ateş, öksürük ve akciğer hastalıkları da ekleniyorsa işte o zaman virüsü işaret etmek gerekebilir.
Yapılan incelemelerde cilt rahatsızlıklarının en büyük sebebinin çok sık bir şekilde kullanılan ve yüksek alkol bazlı dezenfektanlar olduğu sonucuna varıldı. Aynı zamanda korona virüse yakalanan bazı hastaların daha öncesinde sistemik bazı rahatsızlıkları mevcutsa bu da cilt rahatsızlıklarına yol açmaktaydı. Çok az bir kısım ise kullanılan ilaçların ve yoğun strese maruz kalmanın etkilerini ciltlerinde görüyordu. Bu sayede cilt rahatsızlıklarının ilk bulgular olabileceği yönünde yayılan iddiaların asılsız olduğu anlaşıldı.
Yorumlar
Yorum Gönder