Ana içeriğe atla

Keylogger Nedir? Keylogger Nasıl Temizlenir?



Virüsler, bilgisayarların gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren zararlı yazılımlardır. Henüz kesin bir çaresi bulunmayan bu virüslerden birisi de Keylogger olarak adlandırılan yazılımlardır. Bu yazımızda sizlere Keylogger Nedir? Keylogger Nasıl Temizlenir gibi soruların cevabını vereceğim.

Günümüzde birçok kişinin kişisel olarak kullandığı bir bilgisayarı bulunuyor. Eğer sizin de kişisel olarak kullandığınız bir bilgisayarınız mevcutsa ve bu bilgisayar ile vaktinizin büyük çoğunluğunu internet üzerinde geçiriyorsanız, sizler de risk altındasınız demektir. Bu risklerin başlıcaları trojan, solucan (worm) ve yazımızın asıl konusu olan keyloggerlardır.
Bu yazımda sizlere kısaca keyloggerın ne olduğunu ve bilgisayarınıza nasıl bulaştığını ele alacağım. Aynı zamanda bilgisayarınıza bulaşan bu zararlı yazılımın nasıl temizleneceğini konu edineceğim. Lafı yine fazla uzattığımı hissetim. 😅 İsterseniz direkt olarak konuya bir giriş yapalım.

Keylogger Nedir?


Keylogger, basit olarak ele almak gerekirse; klavyede yapılan her türlü işlemi ve tıklamayı kaydeden zararlı bir yazılımdır. İnternet üzerinde casus veya izleme yazılımı olarak da geçtiği görülür. Yazılımlaın temelinde gizli bir şekilde, arka planda çalışarak sizin klavye tuş hareketlerinizi izlemek yatar. Bu yazılımlar sizin klavyede neler yazdıklarınızı görebilir ve hatta bunları depolayarak mail olarak gönderimini sağlayabilir.

Casus yazılım olarak bilinen keylogger yazılımlarının günümüzde 2 farklı kullanımı söz konusudur. Bunlardan bir tanesi kişilerin kendi istekleri ile bilgisayarlarını kurabilecekleri yazılımlardır. Bu amaçla kullanılan keyloggerlara en güzel örnek ebeveyn kontrol programları gösterilebilir. Bu amaçla kullanılan yazılımlar gayet masumane bir amaç taşımaktadır. Keylogger'ın başak bir kullanım alanı ise illegal kullanımdır. Bu programlar kötü amaçlı kişiler tarafından gizli bir şekilde bilgisayarınıza yerleştirilir. Yerleştirilen bu yazılım, bilgisayarınız açıldığı andan itibaren gizli bir şekilde çalışacaktır. Böylecek gün içerisinde kredi kartı, mail şifresi vb. birçok bilgiyi klavyeniz ile tuşlarsanız, bu bilgiler kötü amaçlı kişilere belirli aralıklarla gönderilecektir.

Keylogger Yazılımları Tehlikeli mi?

Keyloggerlar, aslında basit casus yazılımlarıdır. Ancak basit olarak hazırlanabiliyor oluşları bunları masum kılmayacaktır. Geçmiş zamanlarda bu programlar sadece klavye üzerinden yapılan tuşlamaları karşı tarafa gönderiyordu. Bu yüzden bilgisayarında keylogger olma riski olan kişiler, önemli bilgilerini ekran klavyesi kullanarak giriyorlardı. Bu oldukça etkili bir savunma durumuydu. Ancak günümüzde keylogger programları ekran kaydı da alabiliyorlar. Hatta bazı programlar bilgisayarınıza bağlı olan webcam gibi donanımlara da tam erişim sağlayabiliyor.

Görüldüğü üzere keylogger yazılımları artık ciddi boyutta tehlike arz edebiliyorlar. Sizin kredi kartı, mail şifresi ve kimlik bilgilerinize ulana bir kişi bunu size karşı bir tehdit olarak kullanarak sizi dolandırmaya çalışabilir. Hatta sizin kimlik bilgilerinizi kullanarak illegal işlemler yapabilir veya bu bilgileri illegal platformlarda kullanabilir. Bu durum da sizin için büyük baş ağrılarına sebep olacaktır.

Keylogger Nasıl Bulaşır?

Bilgisayarlarınıza keylogger bulaşmasının birçok farklı yolu vardır. Hatta daha önce söylediğimiz gibi bu yazılımları bazen kendi isteğimizle bile bilgisayarımıza kurabiliyoruz. Ancak kötü amaçlı yazılımları bilgisayarınıza yüklemek için belli başlı sık kullanılan bazı yollar vardır. Bu yolları basit olarak listelemek gerekirse;
  • Mail ile size gönderilmiş olan şüpheli bir dosya aracılığı ile,
  • Torrent (P2P) uygulamalarıyla indirdiğiniz dosyalar aracılığıyla,
  • Sosyal medya üzerinden sizlere gönderilen dosya ve bağlantılar ile,
  • Şüpheli internet sitelerine giriş yaparak.
İnternet üzerinden keylogger yaymanın en kolay yollarından bir tanesi yukarıda belirttiğimiz gibi web sayfaları üzerindendir. Eğer internet aramalarınızı Google arama motoru ile yapıyorsanız, sizi bir uyarı ekrana karşılayacaktır. Aynı uyarıyı Chrome, Firefox gibi popüler tarayıcılardan da almanız muhtemeldir. Eğer böyle bir uyarı alıyorsanız ve bağlantıya gerçekten %100 güvenmiyorsanız kesinlikle devam ederek sayfayı açmayı önermiyoruz!

Keylogger Nasıl Anlaşılır?

Bilgisayarınızda zararlı bir keylogger yazılımının olup olmadığını anlamanız oldukça zor olacaktır. Zira, bu yazılımlar yapı itibariyle arka planda ve gizli bir şekilde çalışıyorlar. Bu yüzden kolaylıkla tespit edilebilmeleri neredeyse imkansız. Ancak bilgisayarınızda zararlı bir yazılım olduğundan şüphe etmeniz için bazı yollar mevcut.

Bilgisayarınızı uzun bir süredir kullanıyorsanız, genel olarak bilgisayarınızın çalışma performansı konusunda bilgi sahibisinizdir. Eğer bilgisayarınız normal zamanlardan çok daha yavaş çalışıyorsa, bilgisayarınızda zararlı bir yazılım olduğundan şüphe etmeniz gerekebilir. Daha önce söylediğimiz gibi bu yazılımlar arka planda sürekli olarak çalıştıklarından dolayı, bilgisayarınızı normalden daha yavaş kullanmanıza sebep olurlar. Böyle bir durumla karşılaşıldığında direkt olarak keylogger gibi bir zararlı yazılımdan şüphe ederek ona göre tedbirlerinizi almanız sizin açınızdan çok daha sağlıklı olacaktır.

Keylogger Yazılımlarından Nasıl Korunulur?

Keylogger yazılımlarından korunmak için birkaç yol mevcuttur. Bunların en başında kişisel bilgisayar kullanımınızda farklı alışkanlıklar edinmez olabilir. Aynı zamanda kişisel olarak alacağınız tedbirler de bunlara eklenebilir. Peki, bunlar nelerdir?
  • Bilgisayarınıza yüklediğiniz eklenti ve programlara dikkat edin
  • Önemli şifrelerinizi belirli periyotlarda değiştirme alışkanlığı edinin
  • Keylogger yazılımları genel olarak "Q" klavye üzerinden işlem yaparlar. Sizler "F" klavye düzeneğini veya kişiselleştirilmiş farklı bir klavye düzeneğini kullanabilirsiniz.
  • Sosyal medya ve mail üzerinden gelen bağlantılara (tanıdığınızdan olsa bile) dikkat edin. Eğer güvenilir olduğunu bilmediğiniz bir siteye yönlendirme yapıldıysa, o bağlantıya kesinlikle gitmeyin!
Yukarıda saydığım maddeler gibi kişisel olarak edindiğiniz güvenlik tedbirlerinin yanı sıra, aynı zamanda yazılımsal olarak da güvenliğinizi arttırabilmeniz mümkündür. Keylogger yazılımları bilgisayarınıza yüklendikten sonra tespit edilmeleri her ne kadar zor olsa da, yüklenmeden önce uyarılar alarak bu duruma engel olabilirsiniz. Bu uyarılar konusunda ise antivirüs programlarının kullanımını öneriyorum.

Keylogger Nasıl Temizlenir?

Bilgisayarınızda bir keylogger olduğundan şüphe duyuyorsanız, bu yazılımı temizlemek için 2 farklı yöntem olduğunu bilmelisiniz. İlk yöntemimiz tabii ki herkesin aklına gelen antivirüs programları olacaktır. Eğer, bilgisayarınıza bulaşan zararlı yazılım özel olarak tasarlanmış ve henüz keşfedilmemiş bir yazılım değilse antivirüs yazılımlarını kullanarak bu yazılımı bilgisayarınızdan temizleyebilirsiniz. Antivirüs ile yapılacak olan kapsamlı bir tarama sonrasında size zararlı yazılımların listelendiği bir rapor sunulur. Aynı zamanda antivirüsler ile bu yazılımları silmeniz de sağlanacaktır. Hangi antivirüs programını kullanacağınızı bilmiyorsanız, sizin için hazırlamış olduğum "En iyi Ücretsiz Antivirüs Programı Listesi" konumu inceleyebilirsiniz.

Eğer antivirüs programı taramalarından herhangi bir sonuç alamadıysanız ve bilgisayarınızda keylogger olduğundan hala şüpheleniyorsanız; en iyi çözüm format atmak olacaktır. Bildiğiniz üzere bizim halkımızda format atmanın her derde deva geleceğine dair ciddi söylentiler mevcut. 😂 Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, format atarken bilgisayarınızda bulunan tüm diskleri de silmeniz ve yeniden kurulum yapmanız gerektiğidir. Halkımızda genel olarak "C" ana dizinine format atma alışkanlığı olduğundan bunu ekstra olarak belirtmek istedim. 😅 Sonuç olarak böyle bir durumla karşılaşmanız halinde benim de sizlere tavsiyem kesinlikle temiz bir şekilde format atmak olacaktır. 👍

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

WeChat Pay Nedir? Artık Türkiye'de Kullanılabilecek

İlerleyen sanal dünya ile birlikte artık ödemelerimizde sanallaşma yolunda. Dünyanın en popüler sanal ödeme yöntemleri arasında yer alan "WeChat Pay" artık Türkiye'de kullanılabilecek. İlk olarak İstanbul Havalimanı'nda kullanılabilecek olan servisin detaylarını sizlerle paylaşıyoruz. Sanal ödeme sistemleri tüm dünyada gün geçtikçe yaygınlaşmaya başladı. Bu ödeme sistemleri sadece Avrupa'da değil aynı zamanda Asya ülkelerinde de oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak ülkemizde bu ödeme sistemlerinin örneklerini görmek şuan için pek mümkün değil. 😕 Durum böyle olunca dünya çapında sıklıkla kullanılan sistemler için Türkiye çok güzel bir pazar haline geliyor. Bu pazarı WeChat ilk değerlendirmek isteyenlerden gibi görünüyor.

Atiye 2. Sezon ile İlgili Fotoğraflar Paylaşıldı

Beğenilen NetFlix dizisi Atiye'nin 2. Sezonuyla ilgili fotoğraflar paylaşıldı. Aynı zamanda NetFlix, Atiye'nin yeni sezonunda neler bekleneceğine dair bazı açıklamalarda da bulundu. Bilindiği üzere NetFlix, bu yıl içerisinde Türkiye'de çekim yapılan orjinal dizi serileriyle ilgili çalışmalarını arttırdı. Atiye ise NetFlix'in Türkiye'deki ikinci orjinal dizi serisi olarak kullanıcılar ile buluştu. Diziyi Türkiye'de bazı kullanıcılar oldukça beğenirken, bazı kullanıcılar ise hiç seyretmemeyi tercih ettim. Seyretmemeyi tercih eden kullanıcılardan birisi de benim. 😁 Ancak yine de sizin için Atiye ikinci sezon ile ilgili bazı açıklamalar yapma gereği duydum. 

Akıllı Telefonları Nasıl Dezenfekte Etmeliyiz? Samsung Rehberi

Akıllı Telefonlar Nasıl Dezenfekte Edilir? Korona virüsten korunmak amacıyla birçok önlemin alındığı şu günlerde akıllı telefonların dezenfekte edilmesi de oldukça önem arz ediyor. Bu konudaki hassasiyeti fark eden Samsung, akıllı telefonların nasıl temizlenmesi gerektiğiyle ilgili basit ama etkili bir rehber hazırladı. Korona salgınının olduğu şu günlerde, virüse hayatımızın her alanında karşılaşabiliyoruz. İnsanlar bu anlamda artık birçok önlem alıyor ve bu önleleri yaşantılarının bir parçası haline getiriyor. Özellikle el ve kıyafet hijyeni konusunda neredeyse herkes büyük bir hassasiyet gösterir oldu. Ancak gözden kaçırdığımız bazı alanlar elbette oluyor. Bu alanlardan bir tanesi de çoğu zaman akıllı telefonlar oluyor.